Fredrik I

Fredrik l

Regenttid: 1720–1751

Valspråk: I Gud mitt hopp

Fredrik föddes år 1676 i Hessen-Kassel. Han var äldste son till lantgreven Karl av Hessen-Kassel och Maria Amalia av Kurland.
Han gifte sig år 1700 med sin kusin, den strålande skönheten Louise Dorotea av Preussen. Louise Dorotea gick dock bort barnlös i december 1705, endast 25 år gammal. År 1710 började Fredrik tänka på äktenskap med Ulrika Eleonora i Sverige. Bröllopet firades i mars 1715.
Äktenskapet blev inte särskilt lyckligt, de båda var i grunden olika och Fredrik kände sig främmande för sin gemål.
År 1720 abdikerade Ulrika Eleonora till förmån för Fredrik. Trots att Fredrik I startade sin regeringsperiod med ett stort förtroendekapital skulle han få ett dåligt eftermäle.
År 1721 tvingades Sverige att sluta en dyrbar fred med Ryssland, vilket Fredrik I fick ta en stor del av skulden för. Hans kungamakt var starkt inskränkt, och från 1723 var han endast en galjonsfigur med marginellt inflytande på politiken. Detta ledde till att Fredriks nöjeslystnad tog överhanden, och han spenderade allt mer tid på jakt, dryckenskap och älskarinnor -däribland den ökända Hedvig Taube, med vilken han utvecklade ett äktenskapsliknande förhållande.
Fredrik I blev aldrig svensk och lärde sig inte ens att tala språket.
År 1748 drabbades han av slaganfall och kunde inte längre skriva under de papper han skulle signera, vilket ledde regeringen till att använda en namnstämpel. År 1751 dog Fredrik I i Kungshuset i Stockholm. Han ligger begravd i Riddarholmskyrkan.

Äktenskap:

Ulrika Eleonora d. y. 1688-1741

Läs mer >>>        <<< Tillbaka